Skip to main content

Ab Krook:  “Schilderen  …  een beetje ‘anders dan anders’…”

Vertel eens wat over jezelf. Wat is je achtergrond?

“Tja, wat valt er te zeggen over Ab Krook, in dit kader tenminste… Ik heb in het verleden 5 jaar ‘Artibus’ (Academie voor Beeldende Kunsten, red.) gedaan in Utrecht, maar zag ‘de kunst’ nooit als m’n toekomstige broodwinning… Meer als hobby, als passie… Een leven als sappelend kunstenaar, afhankelijk van subsidies of goedgunstige mecenassen, zag ik niet zo zitten. En ik had gelukkig nog andere talenten waarmee ik m’n toekomstige hypotheek beter dacht te kunnen betalen.”

“M’n alfa- en bèta-kant zaten altijd dicht bij elkaar, dus ook wiskunde en datalogie (jaren ’60) had mijn interesse en dan stond je automatisch aan de wieg van de huidige ICT-tsunami. Na een carrière in de ICT – ik had een bedrijf in medische toepassingen – kroop het bloed toch waar het niet gaan kon : Ik volgde een cursus bij Pieter van Oostveen, de bekende rivierenlandschilder in Beneden-Leeuwen. Mijn vrouw Carla schilderde daar al een poosje. Dat ging best snel en toen Pieter ermee wilde ophouden vroeg hij me of ik de cursus wilde overnemen en zo is het gekomen…”

De cursus

Dat is geen voorspelbare weg. Ben jij anders?
“Een beetje “anders dan anders” is mijn opzet wel en dat verklaart misschien gedeeltelijk het succes van de cursus zoals die nu loopt : 9 dagdelen en zo’n 90 cursisten…

Ik denk dat mijn aanpak en ook de communicatievaardigheid van de ‘business’ een zekere helderheid en doelgerichtheid geeft… Voor veel mensen biedt dat het nodige houvast: net dat ietsepietsie bèta, hè.”

Het Ambacht

Techniek vind je belangrijk?
“Ik heb bij Artibus destijds wel ECHT de ambachtelijke kant van de schilderkunst geleerd. Dat is een kant die op dit moment op de kunstacademies behoorlijk ondergesneeuwd is geraakt. Ik heb zelfs jonge mensen van de kunstacademie gehad, die bij mij de techniek kwamen leren!”

Eigen werk

Je geeft schildercursussen. Schilder je zelf ook?

“Ik schilder zelf te weinig. Ik ben zo intensief bezig met de cursisten, dat daar eigenlijk geen ruimte voor overblijft. Soms vind ik dat best jammer, maar meestal vind ik het eigenlijk wel goed zo… M’n eigen werk is vaak nogal surrealistisch en ik probeer daar altijd een zekere gelaagdheid in te leggen… Zou wat meer abstract moeten werken: dat verkoopt het beste, maar bevredigt me toch het minst… rare jongens, die kunstenmakers…” 

Een greep uit het eigen werk van Ab

Drieluik

Drieluik

Witpaardblauwbos : het is tijd...

Witpaardblauwbos : het is tijd...

Zeekracht

Zeekracht

Puivert Middag

Puivert Middag

Puivert Avond

Puivert Avond

Nibiru : The black sun

Nibiru : The black sun

Introspectie

Introspectie

Insemination

Insemination

Blauw Oog Koel

Blauw Oog Koel

Nieuw Gracht Utrecht

Nieuw Gracht Utrecht

Katwijk Sur Mer

Katwijk Sur Mer

Mediterraan Haventje

Mediterraan Haventje

Ikarus - fly too high...

Ikarus - fly too high...

Col Du Pfaffenschlick

Col Du Pfaffenschlick

Apocalyps 1

Apocalyps 1

Apocalyps 2

Apocalyps 2